Stilte oefeningen

In onze maatschappij zijn wij niet meer gewend aan stilte. Dat maakt het in eerste instantie vaak moeilijk om ‘in stilte’ te zijn. De stilte kan je aanvliegen, bij wijze van spreken ‘oorverdovend’zijn. Hieronder vindt u een aantal suggesties/ eenvoudige oefeningen om weer in contact te komen met stilte en ermee om te gaan.

Zoek een plek in huis of buiten, waar u in ieder geval niet gestoord wordt door anderen, telefoons, radio’s e.d. In huis kunt u een kaarsje aansteken, wat wierook misschien, een mooie tekst lezen of eerst wat rustige muziek draaien. Kortom, schep een sfeer waarin u kunt ontspannen. Buiten kunt u een mooie plek in de tuin of in de natuur zoeken. Maak met uzelf een afspraak hoe lang u in stilte wilt zijn. Om te beginnen is een kwartier vaak lang genoeg, dit kunt u langzaam opbouwen naar een langere tijd. Neem een stoel of een kussen of meditatiebankje, waarop u gemakkelijk rechtop kunt zitten. Rechtop zitten is belangrijk om wakker en attent te blijven, zodat u kunt waarnemen wat er in u gebeurt. Ga met uw aandacht naar uw ademhaling, adem een paar keer diep door en laat op de uitademing los wat u allemaal bezighoudt. Vervolgens blijft u stil zitten. Er zullen allerlei gedachten naar voren komen, maar probeer hier niet teveel aandacht aan te schenken. Ga met uw aandacht steeds terug naar uw ademhaling en neem waar hoe de in- en uitademing verlopen. Na de voorgenomen tijd komt u langzaam weer in beweging en strekt u zich flink uit.

U kunt ook in stilte in de natuur gaan wandelen. Ook dan is het belangrijk uw aandacht op uw ademhaling te richten om niet teveel in uw gedachten te blijven hangen. Neem waar wat u onderweg ziet en hoort, zonder oordeel, laat de natuur tot u spreken.

Ervaar eens hoe het is om samen met één of meer anderen stil te zitten of te wandelen. Spreek dan met elkaar af hoe lang de stilte zal duren en wissel daarna ervaringen uit. Misschien is het in het begin onwennig om in gezelschap stil te zijn, maar eenmaal gewend maakt het de stilte intenser en ervaar je steun van elkaar.

Om echt in contact te komen met de stilte in onszelf is een regelmatige vorm van stiltebeoefening noodzakelijk. U kunt zich om te beginnen bijvoorbeeld voornemen om elke dag op een vaste tijd 5 minuten stil te zijn of 3 maal in de week 10 minuten en dit vervolgens verder uitbouwen.

Het is heel zinvol om meer te lezen of te horen over stiltebeoefening of meditatie. Hier vindt u een aantal boeken over stilte. Wilt u stilte een onderdeel van uw leven maken, dan is het volgen van een meditatiecursus zeker aan te raden.